Conform H.G. nr. 970/2023, angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
Stimate angajator,
Va ganditi probabil ca, daca in firma dvs. atmosfera e OK, angajatii se inteleg bine si nu exista nici urma de hartuire, sunteti la adapost de amenzile prevazute de Legea nr. 167/2020 care trateaza fix acest subiect, al hartuirii la locul de munca.
Ei bine, gresiti!
In Legea nr. 167/2020 exista un articol care spune ca “angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in Regulamentul Intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.”
Ati prevazut astfel de sanctiuni
in Regulamentul Intern? Nu?
Atunci aflati ca sanctiunea pentru nerespectarea acestei prevederi este, conform aceleiasi legi, o amenda de la 30.000 la 50.000 de lei.
Asadar, nu conteaza daca in firma dvs. s-a produs efectiv vreun act de hartuire, asta nu e relevant. Aveti obligatia sa completati Regulamentul Intern cu sanctiunile in cauza, indiferent de cat de sanatos si de armonios este mediul de lucru in firma dvs. Asta verifica inspectorii, pentru ca ei stiu ca mai toti angajatorii trec cu vederea aceasta obligatie relativ recenta.
In fiecare firma va exista fie o persoana responsabila cu primirea si solutionarea plangerilor de hartuire, fie o comisie desemnata in acest sens.
Persoana responsabila cu primirea si solutionarea sesizarilor poate fi expertul in egalitatea de sanse si tratament, reprezentantul sindicalui sau al salariatilor, expertul in legislatia muncii.
Cum va protejati impotriva amenzilor
legate de hartuirea la locul de munca?
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz” va arata exact ce obligatii aveti si cum sa evitati sanctiunile! E o lectura obligatorie pentru dvs., pentru ca Legea nr. 167 e foarte noua, angajatorii inca nu-i sesizeaza pericolele si, in consecinta, inspectorii ITM merg la sigur cu amenzile!
Primul lucru pe care il verifica,
mai nou, inspectorii ITM...
...este daca ati inclus in Regulamentul Intern prevederi cu privire la hartuirea la locul de munca! Obligatia aceasta vizeaza absolut toate firmele, inclusiv pe cele care nu s-au confruntat cu cazuri de hartuire la locul de munca!
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”
va pune la adapost de amenzi!
Aflati din lucrare ce considera legea ca este hartuire morala, ce obligatii aveti, ce documente trebuie sa aveti pregatite in cazul unui control, cum gestionati un eventual caz de hartuire. Iata mai jos sumarul complet al lucrarii:
Cuprins:
1. Introducere
2. Cadrul legal in domeniul hartuirii la locul de munca
prezentarea principalelor reglementari
institutii competente
3. Tipuri de hartuire la locul de munca
descrierea tipurilor de manifestare a hartuirii la locul de munca
ce poate face angajatul?
ce obligatii au angajatorii?
4. Politica interna antihartuire a angajatorului - documentul de politica antihartuire – model
5. Regulamentul Intern - prevederi antihartuire - model de formulare a prevederilor Regulamentului Intern referitor la hartuire
6. Elemente procedurale pentru analiza unui caz de hartuire intr-o firma: sesizarea cazului de hartuire, actiunile angajatorului, aplicarea sanctiunilor
7. Cazuri in instanta – prezentarea unor actiuni formulate in domeniul hartuirii la locul de munca
8. Procedura de solutionare a actelor de hartuire la locul de munca – clauza obligatorie in Regulamentul Intern
Atentie, amenda este doar una dintre
sanctiunile prevazute de lege, pentru hartuire morala!
Da, amenda nu este singura sanctiune pe care o puteti primi daca va faceti vinovat de savarsirea unei fapte de hartuire morala. Puteti fi obligat de instanta de judecata sa-i platiti salariatului hartuit despagubiri, daune compensatorii si morale, precum si costul consilierii psihologice de care acesta are nevoie, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii.
Iar in cazul in care nu respectati aceste masuri, puteti fi amendat cu 100.000-200.000 de lei, cu mentiunea ca plata amenzii nu va exonereaza de aducerea la indeplinire a obligatiilor stabilite de instanta.
Un caz real de hartuire morala!
Cum a fost solutionat de instanta?
Intr-o speta de la Curtea de Apel Bucuresti, o salariata a fost concediata in baza art. 65 din Codul muncii. Imediat dupa ce a anuntat-o ca urmeaza sa fie concediata, angajatorul i-a interzis intrarea in cladirea unitatii, la locul de munca, si i-a taiat accesul la calculator, motivand ca in preaviz este mentionat ca salariata nu are obligatia sa presteze activitate pe durata preavizului.
Salariata a contestat insa decizia de concediere si, mai mult decat atat, a solicitat obligarea angajatorului la plata de daune morale pentru umilinta la care a fost supusa prin faptul ca nu i s-a permis accesul in unitate, de fata fiind si colegii ei.
Ea a sustinut ca pozitia sa in cadrul societatii, pregatirea profesionala (absolventa de MBA) si experienta profesionala nu puteau reclama din partea angajatorului o astfel de atitudine, prejudiciul moral fiind cu atat mai mare.
Curtea de Apel a aratat ca, intr-adevar, o astfel de atitudine din partea angajatorului nu are nicio justificare, mai ales ca, doar cu putin timp in urma, salariata se bucura de un anumit statut in cadrul societatii.
In asemenea situatii – a apreciat Curtea – angajatorul trebuie, desigur, sa isi duca la indeplinire planurile de reorganizare, dar cu profunda grija si respect fata de salariatul sau, aflat intr-o pozitie fragila si care pana mai deunazi era valoros in structura societatii.
In baza acestor considerente, Curtea de Apel a obligat angajatorul sa plateasca salariatei daune morale in valoare de 15.000 lei.
Nu subestimati daunele pe care vi le poate
aduce un caz de hartuire morala in firma dvs.!
Cum spuneam mai inainte, simpla lipsa din Regulamentul Intern a sanctiunilor pentru angajatii care savarsesc acte de hartuire morala se sanctioneaza cu amenda de pana la 50.000 de lei! Iar in cazurile reale de hartuire morala puteti plati, pe langa o amenda de pana la 200.000 de lei, despagubiri si daune uriase.
Este important sa va protejati, iar produsul pe care vi-l oferim va ajuta enorm in acest sens Este unul complet, contine explicatii usor de retinut si de aplicat direct in practica, precum si exemple argumentate excelent, astfel incat nu lasa loc de interpretari.
Comandati chiar acum lucrarea pe stick
“Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”!
Pret: 160 lei + 5% TVA
Format: stick USB
Livrare: curier
Asteptam cu placere comanda dvs.!
Cu deosebita consideratie,
Iulia Stroe
Manager de produs
Divizia Legislatia Muncii
Rentrop & Straton
M.B.
GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!
Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.
In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti.
Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.
Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.
Formular de comanda
Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna decembrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.